Προγνωστικό μοντέλο.

Μια συνεχώς ανανεούμενη πρόβλεψη της πρόθεσης ψήφου των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων, με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Λαμβάνουμε υπόψην μας την εκτίμηση του δημοσκοπικού μας μοντέλου, καθώς επίσης και την εκτίμηση ενός μοντέλου μηχανικής εκμάθησης το οποίο παρακολουθεί κάποιους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Πως λειτουργεί;

  • Σύμφωνα με το προγνωστικό μας μοντέλο, εάν γινόντουσαν σήμερα εκλογές το αποτέλεσμα έχει πολλή μεγάλη αβεβαιότητα, όμως η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανό να βγεί πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία έχει σαν πιο πιθανό εκλογικό ποσοστό το 35.44%, και o ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο πιθανό εκλογικό ποσοστό το 33.61%. Η πιθανότητα να έβγαινε η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα είναι 70.32%. Το προγνωστικό μας μοντέλο μειώνει σημαντικά τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ενώ αυξάνει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βασικές οικονομικές μεταβλητές που παρακολουθούμε είναι αρνητικές, και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος τείνουν να πέφτουν σε αυτήν την περίπτωση.

  • Το ΚΙΝΑΛ έχει σαν πιθανότερο εκλογικό ποσοστό το 8.47%, το ΚΚΕ το 7.87%, η Ελληνική Λύση το 3.66% και το ΜΕΡΑ25 το 3.61%. Εάν γινόντουσαν σήμερα εκλογές η πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να έμπαινε στην καινούργια βουλή είναι 99.0%, το ΚΚΕ είναι 99.0%, η Ελληνική Λύση είναι 71.50% και το ΜΕΡΑ25 είναι 89.49%.