Είναι η Ελλάδα ''καλύτερα'' απ'το Βέλγιο; Μια ανάλυση της επίδημίας Covid-19.

Αναλύουμε τα αποτελέσματα της εππιδημίας Covid-19 στις διάφορες ευρωπαικές χώρες. Στο παρακάτω σχήμα σχεδιάζουμε την μεταβολή στο ΑΕΠ των χωρών μαζί με το ποσοστό των θανάτων απο τον ιό Covid-19 ανα εκατομμύρια κατοίκων.

image info

Βλέπουμε πως υπάρχει μια γραμμική σχέση μεταξύ των θανάτων απο τον Covid-19 και τις απώλειες στο Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αφήγηση πως οι απώλειες στην οικονομία είναι αντίστροφα ανάλογες με τις απώλειες σε ζωή απο τον Covid-19. Παρόλαυτα αυτή η παρατήρηση έχει γίνει επανειλημένα από πολλούς ερευνητές. Συγκεκριμένα ο συντελεστής συσχετισμού των δύο μεταβλητών είναι 0.45 με τιμή p η οποία είναι p=0.049. Κατεπέκταση μιας και η τιμή είναι p=0.049 μικρότερη του 0.05 το αποτέλεσμα είναι στατιστικά σημαντικό.

H Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση των αποτελεσμάτων. Δεν είναι η χειρότερη ούτε ώς προς την απώλεια στο ΑΕΠ ούτε ως προς την απώλεια ζωών αλλά έχει και σοβαρά μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα έχει μια απο τις χειρότερες υφέσεις ανάμεσα στις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες κατα την επιδημία Covid, λόγω του παρατεταμένου και αυστηρού lockdown.

Σε σχέση με το ερώτημα του τίτλου, η Ελλάδα έχει συχνά συγκριθεί με το Βέλγιο κατα την διάρκεια της πανδημίας, μια χώρα που είχε έναν απ’τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων κατα εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως.

  • O αριθμός θανάτων απο Covid-19 κατα εκατομμύρια κατοίκων είναι παραπάνω απο διπλάσιος για το Βέλγιο σε σχέση με την Ελλάδα.

  • Ταυτόχρονα όμως η ύφεση που υπέστη το Βέλγιο ήταν μικρότερη κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στις αναπτυγμένες χώρες οι υφέσεις δεν συνδέονται σημαντικά με μια αύξηση στην θνησιμότητα περα απ’τον ίδιο τον Covid. Αλλά τι επιπτώσεις πέρα απο επιπλέον θανάτους φέρνει μια παραπάνω -2% ύφεση; Σαν ένα σημείο αναφοράς το 2013 επι κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ή ύφεση στην Ελλάδα ήταν σύμφωνα με την Eurostat -2.7% μονάδες.

Αν αναλογιστεί κανείς τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις εκείνης της χρονιάς, οι λιγότεροι θάνατοι Covid σήμερα είναι περισσότερο ή λιγότερο επιτυχία ανάλογα με την οπτική του καθενός.