Οι δημοσκοπικές εξελίξεις τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.

H ιστοσελίδα kasssiope.org ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαίου του 2021 και τα πρώτα δημοσκοπικά δεδομένα που αναλύσαμε κάλυπταν την χρονική περίοδο έως και τις 15 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου. Συνέπως τώρα στις αρχές Ιουνίου, σχεδόν τέσσερεις μήνες μετά, είναι μια καλή στιγμή για μια ανασκόπηση του πως έχουν εξελιχθεί τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων.

Στο παραπάνω διάστημα έχουν συμβεί διάφορα σημαντικά γεγονότα. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, η κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, συνέβησαν και κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το παραπάνω διάστημα. Ο Μάρτιος σημαδεύτηκε απο έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην υπερβολική αστυνονική βία, με ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κατάφερε να υπερψηφιστεί το σημαντικό για αυτήν νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια και παρουσίασε το επίσης σημαντικό για αυτήν νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Τέλος κάτω απο το βάρος της εντονης κόπωσης του πληθυσμού απο τα μέτρα εναντίον του Covid-19 αλλά και με στόχο το άνοιγμα του τουρισμού η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα.

Παρακάτω βλέπουμε έναν πίνακα με τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων σε τρέις σημαντικές χρονικές στιγμές για την ανάλυση μας. Στις 1 Ιανουαρίου 2020 όταν η επιδημία Covid δεν βρισκόταν ακόμη στην επικαιρότητα, στις 23 Μαρτίου του 2020, όποτε και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, στις 15 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί στα πρώτα δεδομένα μας, και στις 30 Μαίου την στιγμή της πρώτης μας ανασκόπησης.

image info

Απο τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να αντλύσουμε διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το τελευταίο τετράμηνο υπήρξε μια μικρή πτώση στα ποσοστά της Νεάς Δημοκρατίας απο τις 44.3 μονάδες στις 43.3. Ταυτόχρονα ο Σύριζα παρέμεινε κοντά στα ποσοστά που είχε τον Φεβρουάριο. Έτσι τα παραπάνω γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας που αναφέραμε δεν φαίνεται να είχαν κάποια ριζική επίδραση πάνω στα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων.

Στην πραγματικότητα λαμβάνοντας υπόψην μας τα δημοσκοπικά ποσοστά πρίν και μετά την επιβολή του πρώτου λοκντάουν το Μάρτιο του 2020 βλέπουμε πως ο βασικός κινητήριος μοχλός στις μεταβολές των δημοσκοπικών ποσοστών είναι η επιδημία Covid-19 και τα διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της.

Η Νέα Δημοκρατία με την εμφάνιση της επιδήμιας Covid-19, για της οποίας την εμφάνιση δεν ευθυνόταν, παρουσίασε μια βελτίωση των δημοσκοπικών ποσοστών της κατα 5%. Αντίστοιχα ο Σύριζα κατέγραψε απώλειες κοντά στο 2%. Αυτό το φαινόμενο, οπού ένας διεθνής κίνδυνος βελτιώνει τα δημοσκοπικά ποσοστά μιας κυβέρνησης, είναι γνωστό στις πολιτικές επιστήμες και στην αγγλική βιβλιογραφία ονομάζεται “rally around the flag effect”. Μετά την επιβολή του πρώτου lockdown και μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει απωλέσει σταδιακά αυτά τα προσωρινά κέρδη. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι η πανδημία τείθεται σταδιακά υπο έλεγχο μέσω των εμβολιασμών, έιτε στο ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο καλά ενημερωμένοι σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού Covid-19 και συνεπώς δεν αναζητούν στον ίδιο βαθμό την προστασία απ’το κράτος. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε με βάση τις δημοσκοπίσεις σχεδόν ακριβώς στο σημείο που βρισκόμασταν πρίν την εμφάνιση της πανδημίας 1.5 χρόνο πρίν.

Όσων αφορά τα μικρότερα κόμματα παρατειρούμε πως δέν έχουν το ίδιο μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με τα μεγαλύτερα κόμματα.

Σε γενικές γραμμές το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση παραμένουν στα ίδια ποσοστά με αυτά πρό της πανδημίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η Ελληνική Λύση εμφάνισε μαζί με την Νέα Δημοκρατία και αυτή μια μικρή αύξηση των ποσοστών της με την εμφάνιση της πανδημίας παρόλο που δέν είναι κυβερνητικό κόμμα. Συγκεκριμένα απο τις 5.2 μονάδες ανέβηκε στο 5.5% την στιγμή της επιβολή του λοκντάουν. Το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 εμφάνισαν μια μικρή πτώση με την εκκίνηση της πανδημίας αλλά έκτοτε έχουν βελτιώσει τα ποσοστά τους. Το ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε πρό πανδημίας με 7.5% και μετά απο μια πτώση στο 6.3% στην επιβολή του λοκντάουν βρίσκεται σήμερα στις 8 μονάδες, ελαφρώς ενισχυμένο. Ειδικά για το ΜΕΡΑ25 η μικρή βελτίωση των εκλογικών του ποσοστών είναι πολύ σημαντική καθώς με 3.93% βρίσκεται πλέον σχετικά μακριά απο το όριο των 3 μονάδων που έιναι απαραίτητα για να μπεί στην Βουλή.

Παρόλαυτα τα παραπάνω ίσως δημιουργούν μια παραπλανητική εικόνα. Αυτήν την στιγμή το δημοσκοπικό και το προγνωστικό μας μοντέλο διαφωνούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών εάν αυτές γίνονταν σήμερα. Η κυβέρνηση μέσω διαφόρων προγραμμάτων έχει απαλοίνει τις οικονομικές επιπτώσεις απο την πανδημία στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, και έτσι μπορεί αυτές να μην έχουν ακόμη μεταφραστεί σε δημοσκοπικές μεταβολές. Στο επόμενο μας άρθρο αναλύουμε αυτήν την διαφωνία στα μοντέλα μας, και το τί σημαίνει αυτή για το μέλλον των δημοσκοπικών ποσοστών των μεγαλύτερων και των μικρότερων κομμάτων.