Θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την θητεία της; Αρκεί να στρίψουμε δύο νομίσματα για να το μάθουμε!(περίπου)

Ας πούμε πως κάποιος σας έβαζε το εξής στοίχημα: Θα στρίψετε ένα νόμισμα 2 φορές, αν έρθουν 2 φορές γράμματα κερδίζετε 100 ευρώ, σε κάθε άλλη περίπτωση (γράμματα-κορώνα,κορώνα-γράμματα,κορώνα-κορώνα) πρέπει να τον πληρώσετε 100 ευρώ. Θα δεχόσασταν αυτό το στοίχημα;

Με την επιδημία του Covid-19 να έχει κουράσει τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά με τον εμβολιασμό να δίνει ελπίδες για ένα τέλος στις πιο δυσάρεστες επιπτώσεις της, η πιθανότητα να προκηρύξει η Νέα Δημοκρατία εκλογές είναι αντικείμενο συζήτησης.

Δεν έχουμε προς το παρόν κάποια τεχνική μηχανικής εκμάθησης για να απαντήσουμε ποιο είναι το πιο πιθανό σημείο στο οποίο θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε φέτος.

Παρολαυτά μπορούμε να δούμε ιστορικά ποια είναι η πιθανότητα να ολοκληρώσει μια ελληνική κυβέρνηση την θητεία της και να την συνδέσουμε με το στοίχημα που προαναφέρθηκε. Παρακάτω μαζέψαμε τον χρόνο που διήρκεσε η θητεία κάθε ελληνικής κυβέρνησης από το 1974 και έπειτα (συμπεριλαμβάνουμε σαν ξεχωριστές κυβερνήσεις τους δύο εκτεταμένους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά στις 25 Ιουνίου του 2013 και στις 10 Ιουνίου του 2014).

image info

Κάνοντας τους υπολογισμούς, βλέπουμε πως η πιθανότητα να ολοκληρώσει μια ελληνική κυβέρνηση την θητεία της, μόλις ορκιστεί, δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε μικρή. Συγκεκριμένα 9 στις 19 κυβερνήσεις (~47%) ολοκλήρωσαν την θητεία τους στο παραπάνω χρονικό διάστημα και η μέση διάρκεια κάθε θητείας είναι τα 2.34 χρόνια. Οι κυβερνήσεις που μειώνουν αυτόν τον μέσο χρόνο ζωής είναι αυτές που σχηματίστηκαν σε περιόδους έντονης πολιτικής αστάθειας. Αυτές ήταν οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1989, καθώς και διαδοχικές κυβερνήσεις της μνημονικής περιόδου από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και έπειτα (απο την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή το 2007 μέχρι και την πρώτη κυβέρνηση του Α. Τσίπρα το 2015).

image info

Δεδομένου όμως πως η Νέα Δημοκρατία κλείνει 2 χρόνια διακυβέρνησης σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, η πιθανότητα της να ολοκληρώσει την θητεία της είναι αρκετά μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα πρέπει να υπολογίσουμε το ποσοστό των κυβερνήσεων που προκήρυξαν εκλογές ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο της θητείας τους και απ’τον τρίτο χρόνο της θητείας τους μέχρι τον τέταρτο αλλά ως προς το σύνολο των κυβερνήσεων που επιβίωσαν τα 2 πρώτα χρόνια τους.

Έτσι από τις 12 κυβερνήσεις κυβερνήσεις που επιβίωσαν τους δύο πρώτους χρόνους τους οι 3 προκήρυξαν εκλογές πριν ολοκληρώσουν και τρίτο χρόνο. Οι υπόλοιπες 9 “ολοκλήρωσαν” την θητεία τους και προκήρυξαν εκλογές μέσα στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους.

Με αυτόν τον τρόπο, ιστορικά η πιθανότητα να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο είναι ~25% (3 στις 12 κυβερνήσεις). Η πιθανότητα να προκηρυχθούν τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ~75% (9 στις 12 κυβερνήσεις).

Τι σημαίνει όμως αυτή η 75% πιθανότητα; Αν επιστρέψουμε στο στοίχημα της εισαγωγής μας, η πιθανότητα να ρίξει κάποιος 2 φορές γράμματα με ένα νόμισμα είναι 25%, η πιθανότητα να ρίξει τους άλλους συνδυασμούς (γράμματα-κορώνα,κορώνα-γράμματα,κορώνα-κορώνα) είναι 75%. Αυτή η τελευταία πιθανότητα είναι (κάνοντας τις παραπάνω υποθέσεις) και η πιθανότητα να ολοκληρώσει η Νέα Δημοκρατία αυτήν την στιγμή την θητεία της.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας και να στρίψετε δύο νομίσματα μπορείτε να το κάνετε εδώ!