Ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ; Μια σύντομη ανάλυση.

Σε αυτό το σύντομο άρθρο αναλύουμε τις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να έχει επιρροή στο πολιτικό σκηνικό, μίας και θα καθορίσει αν το ΚΙΝΑΛ θα συνεργαστεί μελλοντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Νέα Δημοκρατία. Έχουμε 4 δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές, από τις εταιρείες Interview (25/10/21), Opinion Poll (9/11/21), Metron Analysis (13/11/21), και GPO (3/11/21). Τα αποτελέσματα της εταιρείας Interview δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εταιρειών. Οι υπόλοιπες εταιρείες διαθέτουν μετρήσεις με βάση όσους “δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές”. Η εταιρεία Interview δεν έθεσε κάποιο τέτοιο ερώτημα, αντίθετα συμπεριέλαβε στις μετρήσεις της είτε όλους τους ψηφοφόρους (ακόμα και άλλων κομμάτων) είτε όλους τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019. Παρακάτω βλέπουμε τα αποτελέσματα των υπόλοιπων δημοσκοπικών εταιρειών σχετικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.


image info

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, από τις εταιρείες GPO, Opinion Poll και Metron Analysis. Οι μετρήσεις αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις ψηφοφόρων που δηλώνουν σίγουροι πως θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Υπολογίζοντας τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων οι υποψήφιοι ακολουθούν την παρακάτω σειρά στην προτίμηση των ψηφοφόρων: Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος.


Υπολογίζοντας τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων οι υποψήφιοι ακολουθούν την παρακάτω σειρά στην προτίμηση των ψηφοφόρων: Ανδρέας Λοβέρδος (27.8%), Νίκος Ανδρουλάκης (24.2%), Γιώργος Παπανδρέου (24.0%), Χάρης Καστανίδης (5.5%), Παύλος Χρηστίδης (5.2%) και Παύλος Γερουλάνος (4.8%).

Συγκρίνοντας τις δημοσκοπήσεις μεταξύ τους βλέπουμε πως εμφανίζουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές. Συγκεκριμένα η Opinion Poll εμφανίζει μια πολύ μεγάλη διαφορά υπερ του Ανδρέας Λοβέρδου (31.7%) έναντι του δεύτερου υποψηφίου που είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης (20.9%). Η Metron Analysis παρουσιάζει την ακριβώς αντίστροφη εικόνα με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει την πρώτη θέση (28.0%) και τον Ανδρέα Λοβέρδο να έρχεται τρίτος με 23.0%.

Ποια εξήγηση μπορούμε να δώσουμε για τις παραπάνω διαφορές, και τι συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών;

Το ίδιο το ΚΙΝΑΛ έχει εκδώσει ανακοίνωση η οποία καταγγέλλει την Opinion Poll. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως δημοσκόποι «επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ». Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άγνωστη η προτίμηση της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και πως η Opinion Poll υπερεκτιμά συστηματικά τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσκόπους. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολικό να υποθέσει κανείς πως τα ποσοστά του Ανδρέα Λοβέρδου υπερεκτιμούνται από την συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία.

Τι γνωρίζουμε όμως για τις άλλες δύο δημοσκοπικές εταιρείες (GPO και Metron Analysis); Σύμφωνα με παλαιότερες αναλύσεις μας τόσο η GPO όσο και η Metron Analysis δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική μεροληψία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συνέβαινε εάν αφαιρούσαμε απο τους υπολογισμούς μας την Opinion Poll; H σειρά των υποψηφίων αλλάζει αρκετά. Πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου (26.6%), Ανδρέας Λοβέρδος (25.9%), Νίκος Ανδρουλάκης (25.8%), Παύλος Χρηστίδης (6.1%), Χάρης Καστανίδης (5.0%) και Πάυλος Γερουλάνος (4.5%). Συνολικά οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι μάλλον έχουν περίπου τα ίδια δημοσκοπικά ποσοστά ~25%, και η εκλογική μάχη είναι αμφίρροπη.