Η Νέα Δημοκρατία ρισκάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκλείοντας το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε στο κόμμα Εθνικό Κόμμα-Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη να λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα επέτρεψε στο κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου να συμμετάσχει.

Υπάρχει η άποψη πως αυτή η απαγόρευση θα βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία στις πιθανότητες της να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το γιατί οι πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση αυξάνονται αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που παρουσιάσαμε πρόσφατα και τα οποία μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε εύκολα σενάρια για την κατανομή των εδρών σε κάθε κόμμα (οι εκτιμήσεις μας για την κατανομή των εδρών καθώς και η μεθοδολογία μας βρίσκεται στην ενότητα “Εκτίμηση Εδρών” αυτής της ιστοσελίδας).

Συνοπτικά η προσέγγισή μας είναι η εξής:

  1. Αναλύουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και υπολογίζουμε την αβεβαιότητα μας για τα ποσοστά του κάθε κόμματος (υπολογίζουμε τη διακύμανση των ποσοστών)
  2. Υπολογίζουμε ποια κόμματα έχουν κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δύο κόμματα έχουν κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων αν δούμε πως όταν πέφτουν τα ποσοστά του ενός κόμματος ανεβαίνουν τα ποσοστά του άλλου κόμματος.
  3. Προσομοιώνουμε διάφορα σενάρια εκλογικών ποσοστών για τα διάφορα κόμματα. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα σενάρια μας να είναι ρεαλιστικά και να συμβαδίζουν τόσο με τις διακυμάνσεις που έχουμε υπολογίσει παραπάνω όσο και με τα ιστορικά αποτελέσματα εκλογών και δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα, δίνουμε μια μικρή πιθανότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει ~+4% σε σχέση με τις σημερινές δημοσκοπήσεις, μιας και το έχει καταφέρει σε κάποιες παλαιότερες εκλογές.

Με βάση την παραπάνω προσέγγιση αναλύουμε δύο σενάρια:

  1. Ένα κόμμα “τύπου Εθνικό Κόμμα-Έλληνες” (για παράδειγμα το ΕΑΝ) ξεπερνάει το όριο του 3%.
  2. Η απαγόρευση του κόμματος Έλληνες έχει το αποτέλεσμα μόνο η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση να ξεπεράσουν το όριο του 3%. Άλλα μικρότερα κόμματα δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

Το πρώτο σενάριο είναι και αυτό το οποίο ισχύει αυτήν τη στιγμή στην ιστοσελίδα εάν κάποιος διαβάσει την ενότητα “Εκτίμηση Εδρών”. Βλέπουμε πως έαν ένα κόμμα “τύπου Εθνικό Κόμμα-Έλληνες” (για παράδειγμα το ΕΑΝ) ξεπεράσει το όριο του 3% υπάρχουν μόνο δύο συμμαχίες που μπορούν ρεαλιστικά να μαζέψουν πάνω απο 150 έδρες; Νέα Δημοκρατία + Ελληνική Λύση + ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία + ΚΙΝΑΛ. Η πιθανότητα για την πρώτη συμμαχία είναι 99.2% και η πιθανότητα για την δεύτερη 27.6%. Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσει με άλλα κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας και να μαζέψει πάνω απο 150 έδρες είναι ελάχιστη. Συγκεκριμένα μόνο μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ + ΚΙΝΑΛ + ΜΕΡΑ25 θα μπορούσε να μαζέψει τόσες έδρες αλλά μόνο με πιθανότητα ~2%.

Στο δεύτερο σενάριο στο οποίο μόνο η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ξεπερνούν το όριο του 3%, οι πιθανότητες να ξεπεράσουν οι συμμαχίες το όριο των 150 εδρών αλλάζουν σημαντικά. Η συμμαχία Νέα Δημοκρατία + Ελληνική Λύση + ΚΙΝΑΛ έχει πλέον 99.9% πιθανότητα να μαζέψει >150 έδρες, αλλά και η συμμαχία Νέα Δημοκρατία + ΚΙΝΑΛ έχει πλέον μεγάλη πιθανότητα 74.35% να πετύχει το όριο των εδρών. Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ένα κόμμα τύπου Κασιδιάρη, η πιθανότητα μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ + ΚΙΝΑΛ + ΜΕΡΑ25 να μαζέψει τις απαραίτητες έδρες ανεβαίνει σημαντικά στο 19.2%.

Βλέπουμε δηλαδή πως η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη ωφελεί σημαντικά τη Νέα Δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το ρίσκο να μπορέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τις απαραίτητες έδρες. Κρίσιμο ρόλο σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα παίξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι απαραίτητο τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι ενδιαφέρον πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορούν να μαζέψουν απο μόνοι τους τις απαραίτητες ψήφους, ακόμα και με ένα κόμμα τύπου Κασιδιάρη εκτός βουλής. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να μαζέψει αρκετές έδρες μαζί με την Ελληνική Λύση. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς προσομοιώνουμε και κάποια “ακραία” σενάρια στα οποία η Νέα Δημοκρατία μαζεύει 133 έδρες ή και περισσότερες. Καθώς αυτήν τη στιγμή η Ελληνική Λύση παίρνει γύρω στις 15 έδρες , σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, μπορεί κάποιος να φανταστεί πως μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας + Ελληνικής Λύσης είναι εφικτή (αν και κάπως απίθανη). Το πρόβλημα είναι πως η Νέα Δημοκρατίας και η Ελληνική Λύση φαίνονται να έχουν κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων. Στις δημοσκοπήσεις όπου η Νέα Δημοκρατίας έχει υψηλά ποσοστά η Ελληνική Λύση έχει χαμηλά και το αντίστροφο. Αυτό το λαμβάνουμε υπόψιν μας στις προσομοιώσεις μας. Έτσι κάποια ακραία σενάρια που λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι τα παρακάτω

Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ Ελληνική Λύση ΜΕΡΑ25
35.74 29.39 9.6 6.2 2.38 1.94
34.39 27.30 7.17 7.14 2.0 2.5
37.52 29.54 12.63 6.38 4.2 5.09

με αυτά τα ποσοστά η κατανομή των εδρών είναι

Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ Ελληνική Λύση ΜΕΡΑ25
133 109 35 23 0 0
136 108 28 28 0 0
118 93 40 20 13 16

. Βλέπουμε δηλαδή πως απ’τις αναλύσεις μας όταν η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές έδρες η Ελληνική Λύση έχει λίγες ή και καθόλου, κάνοντας μια συμμαχία αποκλειστικά μεταξύ τους μάλλον απίθανη.

Καταληκτικά, διατηρούμε το κόμμα του Κασιδιάρη σε όλες τις αναλύσεις μας, μέχρι να βγούνε κάποιες δημοσκοπήσεις οι οποίες να καταγράφουν τα ποσοστά του κόμματος ΕΑΝ. Αυτό το κάνουμε γιατι θεωρούμε πολύ πιθανή την απορρόφηση όλων των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη απο το κόμμα ΕΑΝ.