Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αρέσει να παίζει στοίχημα (και μέχρι τώρα κερδίζει).

Σε προηγούμενο μας άρθρο είχαμε αναλύσει το γιατί η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα μεγάλο ρίσκο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ+ΜΕΡΑ25 αποκλείοντας το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές. Συνοπτικά, μαζί με το κόμμα Κασιδιάρη στο 4% και μια πιθανή επτακομματική βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύσκολο να μαζέψει τις 150 έδρες που χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν συνεργαζόταν και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜΕΡΑ25. Αντίθετα, με το κόμμα Κασιδιάρη εκτός βουλής, το πιό πιθανό σενάριο ήταν μία εξακομματική βουλή με την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Σε μια τέτοια βουλή ήταν πολύ πιο πιθανό να κατάφερναν ο ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ+ΜΕΡΑ25 να μαζέψουν τους 150 βουλευτές που χρειαζόντουσαν. κοιτώντας και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, είναι προφανές πως ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου αποφάσισε με το θυμικό και την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας μια ευκαιρία αλλά και έναν κίνδυνο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η άποψη μας είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 δεν κατάφεραν να αντιληφθούν το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την διάθεση του κόσμου, έκαναν λάθη και μετέτρεψαν μια ευκαιρία σε ήττα.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ρισκάρει αφότου κέρδισε πανηγυρικά το πρώτο στοίχημα. Σε αυτό το καινούργιο στοίχημα όμως των δεύτερων εκλογών ίσως θα έπρεπε να έχει προσέξει παραπάνω, μιας και έχει κάποια σημαντικά πράγματα να κερδίσει αλλά και κάποια σημαντικά πράγματα να χάσει. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πολλά άλλα περιθώρια να αυξήσει τα ποσοστά της. Η συσπείρωση της ήταν εξαιρετικά υψηλή ενώ και άλλα συγγενικά της κόμματα αποδείχθηκαν ανθεκτικά στις τάσεις να τα απορροφήσει. Τα κόμματα τις εθνικιστικής/χριστιανικής δεξιάς Βελόπουλος/Νίκη απαρτίζονται από ψηφοφόρους οι οποίοι σε ένα βαθμό δηλώνουν ρητά πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΝΔ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά περιθώρια να αυξήσει τα ποσοστά του από ψηφοφόρους που δεν περίμεναν αυτήν την έκταση της κατάρρευσης του και πιθανά φοβούνται μια παντοδυναμία Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, εάν τα μικρότερα κόμματα (ΜΕΡΑ25, Πλέυση) συνεργαστούν σωστά, θα καταφέρουν το ένα από τα δύο τουλάχιστον να μπεί στην Βουλή. Το ίδιο και το κόμμα Νίκη, όντας τόσο κοντά στο 3% δεν είναι απίθανο να ξεπεράσει το όριο με την επιπλέον προβολή που θα έχει απ΄τα ΜΜΕ.

Ας δούμε λοιπόν πιο είναι ένα πολύ λογικό τελικό σενάριο ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΠΑΣΟΚ: 11.45%, ΚΚΕ 7.23%, Ελληνική Λύση: 4.45%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, ΝΙΚΗ/ΜΕΡΑ25 3%. Σε μια τέτοια βουλή οι έδρες θα είναι: ΝΔ 154, ΣΥΡΙΖΑ 68, ΠΑΣΟΚ 31, ΚΚΕ 19, Ελληνική Λύση 12, Πλεύση Ελευθερίας 8, ΝΙΚΗ/ΜΕΡΑ25 8.

Τι έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία:

  • Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την αυτοδυναμία σε ένα τέτοιο σενάριο. Δεν είναι όμως απίθανο αυτή η αυτοδυναμία να είναι με σχετικά μικρή πλειοψηφία. Το βασικό είναι πως δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλο κόμμα και θα επιβάλει το δικό της (και μόνο) πρόγραμμα.

Τι έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία:

  • Η Νέα Δημοκρατία δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσει την εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε στις 21 Μαίου. Συγκεκριμένα αν ανακάμψει έστω και λίγο θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να ανασυνταχθεί και θα χάσει πιο δύσκολα την πρωτοκαθεδρία του στην αντιπολίτευση και την αριστερά.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως θα πετύχει “με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια”. Όπως εξέφρασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενδόμυχα πιστεύει πως μπορεί να πετύχει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά πχ 180 έδρες, και ταυτόχρονα να διαλύσει ακόμα παραπάνω τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτώντας και την αντιπολίτευση της αρεσκείας της (το ΠΑΣΟΚ). Μπορεί να εκπληρωθεί και αυτό το σενάριο. Όμως η άποψη μας, όπως αναλύθηκε παραπάνω, είναι πως σίγουρα αυτή δεν είναι το πιό πιθανό αποτέλεσμα.

Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ήταν σωστή επιλογή η Νέα Δημοκρατία να ρισκάρει για να πετύχει την αυτοδυναμία (σχεδόν σίγουρα) και 180 βουλευτές (πιο δύσκολο)? Αυτήν την στιγμή θα μπορούσε με 100% σιγουριά 1) να σχηματίσει κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση ή το ΠΑΣΟΚ, κάτι που προγραμματικά θα της κόστιζε ελάχιστα/μέτρια 2) να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τωρινή εικόνα διάλυσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να απολαύσει τις επιπτώσεις αυτής της εικόνας. Όταν στο στοίχημα κερδίσεις μια φορά, συνεχίζεις να παίζεις ή σηκώνεσαι και φεύγεις κρατώντας τα κέρδη σου?