Είναι αλήθεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται την πτώση της Νέας Δημοκρατίας?

Ένα κυρίαρχο αφήγημα στα μέσα ενημέρωσης είναι πως η Νέα Δημοκρατία χάνει απ’τα ποσοστά της αλλά αυτή της την πτώση δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αφήγημα διακινείται απο την περίοδο της πανδημίας αλλά έχει επανέλθει τις τελευταίες βδομάδες με αφορμή το δυστήχημα των Τεμπών. Πόση αλήθεια όμως εμπεριέχει αυτό το αφήγημα?

Αρχικά, ας κάνουμε μια σύντομη περιγραφή των δημοσκοπικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του 2019 (39.85%) η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει μέσα σε λίγους μήνες γύρω στις 5 μονάδες (~45%) ενώ με το ξεκίνημα της πανδημίας κέρδισε άλλες 4 μονάδες (~49%). Η πρώτη άυξηση είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, αλλά συμβαδίζει με μια πτώση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κατάρρευση τριών κομμάτων που έχουν κοινούς ψηφοφόρους με την Νέα Δημοκρατία: του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η δεύτερη μεταβολή είναι πιο εύκολα εξηγήσιμη και μάλλον έχει να κάνει με την τάση των ψηφοφόρων να ενισχύουν το κυβερνών κόμμα σε περιόδους κρίσης. Αυτή η ενίσχυση έχει υπολογιστεί για την περίοδο της πανδημίας σε περίπου 4% για τα κυβερνώντα κόμματα απο ανεξάρτητες μελέτες. Ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα, στο οποίο η Νέα Δημοκρατία χάνει συνολικά 15%(!) απο τα μέγιστα ποσοστά της, προκειμένου σήμερα να βρίσκεται στο ~33.9% Αυτό το στοιχείο πρέπει να σημειωθεί πως δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει γύρω στο 4% απ’τα ελάχιστα ποσοστά του (25.5%) προκειμένου σήμερα να βρίσκεται στο 29.6%. Που βρίσκονται όμως τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, μετά απο όλη αυτήν την πορεία, σήμερα σε σχέση με τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών? Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται (μόνο) 6% κάτω απο τα ποσοστά της στις προηγούμενες εκλογές ενώ ο Σύριζα βρίσκεται (μόνο) 2% κάτω απο τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές.

Ενώ δηλαδή η Νέα Δημοκρατία έχασε συνολικά 15% απ’τα μέγιστα ποσοστά της αυτήν την εκλογική περίοδο, έχασε μόνο 6% απ’τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καρπώνεται αυτό το 6%, αλλά χάνει και επιπλέον 2%. Είναι σε αυτά τα ποσοστά (6% και 2%) που θα πρέπει να εστιάσουμε.

Θα μπορούσε ίσως κάποιο κόμμα άλλο απ΄τον ΣΥΡΙΖΑ να τα πάει καλύτερα εάν ήταν μείζονα αντιπολίτευση? Οι οικονομικοί δείκτες που παρακολουθούμε μας δείχνουν πως η οικονομική κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για την αντιπολίτευση. Το ΑΕΠ και η βιομηχανική παραγωγή έχουν ανέβει, ενώ η ανεργία έχει πέσει. Αυτές είναι βασικές οικονομικές μεταβλητές που είναι θετικές για την κυβέρνηση και αρνητικές για την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πως η μείζονα αντιπολίτευση θα χάσει ~1.5% περίπου δηλαδή όσο χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα για την κυβέρνηση οι οικονομικοί δείκτες προβλέπουν πως θα χάσει ~2%.

Μπορεί δηλαδή να δει κανείς πως μόνο ένα ~4% που έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία, πιθανά θα μπορούσε να το έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (ενώ μάλλον το κερδίζουν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, και το ΜΕΡΑ25 που ξεπερνούν τις προβλέψεις των οικονομικών μεταβλητών).

Ακόμα και με αυτές τις διορθώσεις, και κανονικοποιήσεις των δεδομένων, φαίνεται και πάλι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αδύναμη αντιπολίτευση η οποία δεν καρπώνεται τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στον βαθμό που θα μπορούσε ένα άλλο κόμμα. Με τις διορθώσεις μας όμως φαίνεται πως ίσως η αδυναμία αυτή να μήν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αδύναμη αντιπολίτευση είναι προς το παρόν εκτός του πεδίου ενδιαφέροντος αυτής της ιστοσελίδας, και πρέπει να γινει αντικείμενο ξεχωριστής ανάλυσης.

Σημειώσεις:

  • Η ανάλυση με βάση τις οικονομικές μεταβλητές είναι σε αυτό το στάδιο πειραματική.