Οι τελευταίες μας προβλέψεις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αυτό είναι το τελευταίο μας άρθρο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Όσων αφορά τα μεγάλα κόμματα η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

  • Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή κοντά στο 42.2%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια καθοδική τάση και έχασε ~1% με την τελευταία μας εκτίμηση να είναι στο 19.5%.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει επίσης ~1% από 13.3% είναι στο 11.9%.

Στα μικρότερα κόμματα

  • ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Μέρα25 δεν εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές και βρίσκονται κοντά στο 7.3%, 4%, 3.2%, και 2.5%.
  • Η Πλεύση Ελευθερίας είχε στην αρχή του μήνα 4.1% ανέβηκε πρόσκαιρα στο 4.8% και έπειτα έχασε ~1% και η τελευταία μας εκτίμηση είναι 3.7%.
  • Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στο κόμμα Σπαρτιάτες το οποίο υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης και το οποίο στην τελευταία μας εκτίμηση βρίσκεται οριακά πάνω από το 3% και μπαίνει στην Βουλή.

Συνυπολογίζοντας τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και την μεγάλη άνοδο διάφορων μικρών κομμάτων (τόσο δεξιών όσο και αριστερών) συνολικά το πολιτικό τοπίο φαίνεται ευμετάβλητο. Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο μας προσπαθήσαμε να ποσοτικοποιήσουμε αυτήν την μεταβλητότητα και δεν πιστεύουμε πως είναι ίδια για όλα τα κόμματα. Τα σημαντικότερα σημεία για την αβεβαιότητα μας είναι τα εξής.

  • Αναλύσαμε τα ιστορικά δεδομένα για να βρούμε πόσο πραγματικά αλλάζουν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στην κάλπη. Αυτή η ανάλυση συνυπολογίζει τόσο το στατιστικό σφάλμα όσο και μετακινήσεις των αναποφάσιστων την τελευταία στιγμή.
  • Ιστορικά, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα μας είναι για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (±8.34%).
  • Η χαμηλότερη αβεβαιότητα είναι για τα ποσοστά του ΚΚΕ (±1.80%).
  • Για τα μικρότερα κόμματα η αβεβαιότητα μας είναι μικρότερη (±3.42%) αλλά πολλή σημαντική μιας και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων είναι μικρά. Έτσι το κόμμα Σπαρτιάτες στο 3% μπορεί να πάρει 6% αλλά μπορεί και να μηδενιστεί στην κάλπη.
  • Για την Νέα Δημοκρατία η αβεβαιότητα μας δεν είναι αμελητέα (±6.28%). Συγκεκριμένα, σενάρια όπως η μη-αυτοδυναμία με μια Νέα Δημοκρατία κάτω από το 40% δεν είναι απίθανα.

Έτσι οι τελικές μας προβλέψεις πριν την κάλπη συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

  Τελική Πρόβλεψη
ΝΔ 42.0±6.28%
ΣΥΡΙΖΑ 19.5±8.34%
ΠΑΣΟΚ 11.9±2.74%
KKE 7.3±1.80%
Ελληνική Λύση 4.0±2.76%
ΜΕΡΑ25 2.5±3.22%
Πλεύση Ελευθερίας 3.7±3.52%
Νίκη 3.2±3.42%
Σπαρτιάτες 3.0±3.42%

Ένα σημαντικό στοιχείο προς ανάλυση είναι το πόσα και ποια κόμματα θα μπούν στην Βουλή. Για αυτό το ενδεχόμενο υπολογίζουμε τις παρακάτω πιθανότητες.

  Πιθανότητα Εισόδου στην Βουλή
ΝΔ 100%
ΣΥΡΙΖΑ 99.93%
ΠΑΣΟΚ 100%
KKE 99.99%
Ελληνική Λύση 80.66%
ΜΕΡΑ25 36.11%
Πλεύση Ελευθερίας 63.03%
Νίκη 55.92%
Σπαρτιάτες 54.36%

Βλέπουμε πως

  • Τα κόμματα Νίκη και Σπαρτιάτες περνάνε οριακά το κατώφλι της Βουλής (55.92% και 54.36%).
  • Το Μέρα25 μάλλον δεν θα εισέλθει στην Βουλή, αν και οι πιθανότητες να εισέλθει (36.11% ή περίπου 1 στις 3) δεν είναι μικρές. Συγκεκριμένα είναι αρκετά μεγαλύτερες από το να στρίψουμε δύο νομίσματα και να φέρουμε 2 φορές γράμματα.
  • Η Πλεύση Ελευθερίας μάλλον θα μπεί στην Βουλή αλλά δεν θα ήταν και απίθανο εάν έπαιρνε κάτω από 3%. Συγκεκριμένα όσες πιθανότητες έχει το Μέρα25 να μπεί στην Βουλή περίπου τόσες (1 στις 3) έχει η Πλεύση Ελευθερίας να μην μπει.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε και την πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με όλες τις αριστερές δυνάμεις πέρα από το ΚΚΕ.

  Πιθανότητα έδρες > 150
ΝΔ 90.4%
ΣΥΡΙΖΑ + ΚΙΝΑΛ + ΜΕΡΑ25 + Πλεύση 0%

Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα και με ένα συνασπισμό όλων των αριστερών κομμάτων πέρα από το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία έχει πιθανότητα 9 στις 10 να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας 9 στις 10 είναι και και η πιθανότητα να κάνει λιακάδα στην Αθήνα μια μέρα του Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανή η αυτοδυναμία αλλά όχι και μηδενική η πιθανότητα να μην επιτευχθεί. Όμως με μια συμμαχία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδόν 100% πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση (πχ με Ελληνική Λύση ή ΠΑΣΟΚ).

Οι προβλέψεις δεν είναι όμως όλες ρόδινες για την Νέα Δημοκρατία. Υπό μια έννοια στο επικρατέστερο σενάριο (όπου κερδίζει την αυτοδυναμία) έχει (όπως προβλέψαμε σε προηγούμενο μας άρθρο) ήδη θυσιάσει κάτι (την πλήρη καταστροφή της αντιπολίτευσης). Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε πεντακομματική βουλή με ΝΔ: 40%, ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 7.23%, Ελληνική Λύση: 4.45%. Το ποσοστό των κομμάτων της αριστεράς πέρα από το ΚΚΕ ήταν ~30%. Αντίθετα στην επόμενη Βουλή θα είναι μάλλον ~35% (μαζί με την είσοδο της Πλεύσης). Αυτό το επιπλέον 5% μπορεί να μην επηρεάσει τις έδρες λόγω του νέου εκλογικού νόμου αλλά θα διευρύνει την αντιπροσώπευση του αριστερού χώρου. Ταυτόχρονα, ενώ τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν περίπου ίδια, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει και μια επιπλέον Ακροδεξιά αντιπολίτευση ~3-6% (Νίκη, Σπαρτιάτες) την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί. Το κόστος δηλαδή για την αυτοδυναμία μπορεί να είναι μια επιπλέων ~10% αντιπολίτευση τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά μέσα στην Βουλή με την προβολή και τον τηλεοπτικό χρόνο που αυτό συνεπάγεται. Ποιο ήταν ένα εναλλακτικό σενάριο? Η ΝΔ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με την Ελληνική Λύση από τις πρώτες εκλογές.

Τα παραπάνω (αποκλειστικά στατιστικά) δεδομένα επιτρέπουν στην θεωρία και ένα πολύ κακό σενάριο για την Νέα Δημοκρατία στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων του 19.5+8.34=27.84% ενώ η ίδια χάνει την αυτοδυναμία πχ πέφτοντας το μέγιστο ποσοστό που επιτρέπουν τα σφάλματα μας 42.0-6.28=35.72%. Αυτό θεωρούμε πως μάλλον δεν θα συμβεί, όπως και οποιοδήποτε σενάριο συμπεριλαμβάνει μια πλήρη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να φέρουμε στατιστικά επιχειρήματα αλλά θεωρούμε πως η μεγάλη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε και τεράστιες και γρήγορες αλλαγές για να αντιστραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως είτε δεν ήθελε είτε δεν μπορούσε να κάνει αυτές τις αλλαγές.

Τέλος καλούμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν και τις πειραματικές προβλέψεις για τις έδρες ανα περιφέρεια οι οποίες βρίσκονται στην ενότητα “Εκτίμηση Εδρών”.